Effektivisering av containerflöde Värdeflödesanalys som verktyg för effektivare terminaldrift - Fermergård, Carl; Ganebäck, Edwin (My University, 2025)
Containerterminaler utgör en central del av den globala logistikkedjan, där effek- tivitet och tillförlitlighet är avgörande för konkurrenskraften. APM Terminals i Göteborg, Skandinaviens största containerhamn, hanterar stora volymer last och står inför utmaningar kopplade till hanteringen av tomcontainers. Dessa utmaningar präglas av ojämn efterfrågan, obalanserad resursanvändning och ineffektiva flöden. Detta examensarbete syftar till att kartlägga och analysera dagens containerflöde i terminalen med hjälp av värdeflödeskartläggning för att identifiera icke-värdeska- pande aktiviteter och föreslå åtgärder för att förbättra flödet. Genom en kombi- nation av observationer, tidsstudier, dataanalys och intervjuer med nyckelpersoner identifierades ineffektiviteter, framför allt väntetider, onödiga transporter och om- arbeten. Förbättringsförslag innefattar implementering av olika tidsbokningssystem, optime- ring av terminalens layout samt ökad involvering av personal genom strukturerad dialog. Dessutom föreslås specifika nyckeltal (KPI:er) som fångar upp återkommande problemområden, exempelvis frekvensen av omarbetning och variation i efterfrågan. Genom att rikta fokus från resurseffektivitet till flödeseffektivitet kan terminalens verksamhet bli mer förutsägbar, flexibel och kundanpassad. Studien visar hur VFA som metodik kan bidra till ett mer hållbart och konkurrenskraftigt arbetssätt i komplexa logistiska miljöer.
Keywords: Lean produktion; Värdeflöde; Förbättringsarbete; Effektivisering