Nya Kvilleledsbron över Backavägen - Konceptuell utformning samt preliminärdimensionering av en bågbro - ABDALLAH, DINA; DAHLÉN, JOHAN; ENGDAHL, AMILIA; LARSSON, NATALIE; NYLUND, LENNART; RAUTIO PÅLSSON, PONTUS (My University, 2021)
Backaplansområdet är under utveckling och för att ge förutsättningar till detta genom att underlätta trafikflödet, planeras en planskild korsning mellan den nya Kvilleleden och den befintliga Backavägen. Denna rapport syftar på att ta fram den mest lämpliga brolösningen för detta genom två urvalsprocesser samt en preliminärdimensionering av det valda brokonceptet. För framtagande av brokoncept till första urvalsprocessen ligger en litteraturstudie till grund. I denna litteraturstudie tas geografiska platsens och projektets förutsättningar och krav fram. Litteraturstudien tar även upp geotekniska förhållanden, grundläggning och brounderhåll samt för- och nackdelar med olika material, produktionsmetoder och brotyper. Utifrån detta tas konceptuella broförslag upp varifrån den första urvalsprocessen tar ut fyra olika brokoncept som är genomförbara. Dessa brokoncept studeras noggrannare och möjlig utformning, produktionsmetod samt det konceptspecifika underhåll som kommer att krävas preciseras. De fyra brokoncepten jämförs i den andra urvalsprocessen i en viktningsmatris för att få fram det brokoncept som lämpar sig mest. Till grund för viktningsmatrisen används 11 olika utvärderingskriterier som viktas mot varandra för att få fram det mest betydelsefulla kriteriet för den aktuella bron. Viktningsmatrisen mellan de fyra olika brokoncepten resulterar i det valda brokonceptet som är en bågbro med ett spann på 63 meter. Bågbron består av tvärbalkar, dragband och bågar i stål samt en betongplatta som samverkar med tvärbalkarna. Bågbron preliminärdimensioneras i både brott- och brukgränstillstånd utifrån svensk standard. För att genomföra beräkningar används Matlab och som hjälp till detta används CALFEM.
Keywords: Konceptuell design, Broprojektering, Stål- och samverkansbro, Bågbro; Vägbro, Kvilleleden, Preliminärdimensionering