Utveckling och implementering av kontrollytor för en räddningsdrönare - Ambjörn, Filip; Borg, Linus; Danell, Jacob; Lindahl, Albin; Samuelsson, Erik; Thorén, Oskar (My University, 2025)
Under ett masterarbete vid Institutionen för mekanik och maritima vetenskaper på Chalmers tekniska högskola utvecklades en drönare för Sjöräddningssällskapet. Under en testflygning förlorade dock drönaren kontrollen och kraschade. Under de efterföljande åren har flera kandidatarbeten genomförts med syftet att förbättra prestandan och styrbarheten hos den tidigare utvecklade drönaren. Trots lovande förbättringsförslag har ingen av dessa koncept ännu testats i en kombinerad, fungerande prototyp. Målet med detta kandidatarbete var att implementera och modifiera de kontrollytor som föreslagits i tidigare kandidatarbeten. För att utvärdera de nya konfigurationerna genomfördes simuleringar i OpenVSP samt vindtunneltester. CFD-resultaten visade på en ökning av både pitch- och rollmoment, vilket tyder på förbättrad manövrerbarhet. Vindtunneltesterna visade däremot avsevärt mindre momentvärden jämfört med simuleringarna. Denna avvikelse kan bero på begränsningar i OpenVSP, som inte tar hänsyn till stall eller viskösa effekter.
Keywords: Drönare; Kontrollytor; UAV; SSRS; Vindrunnel; OpenVSP