Stadsport i Carsulae - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1969)
Modellen visar norra stadsporten i Carsulae, troligen byggd under kejsar Augustus tid. Muren är byggd av fyrkantiga stenblock (Opus quadratum) och den vida porten har rests hög med en smäcker båge av likformiga block. Tekniken med kilstensbågar hade utvecklats av etruskerna och den murade väggen och valvet blev de viktigaste elementen i romarnas byggen.
The north gate in Carsulae