Implementering av agila arbetssätt En studie av förändringsprocesser och organisatoriska faktorer - Bengtsson, Magnus; Andersson, Albin (My University, 2025)
Denna studie undersöker implementeringen av SAFe inom Trafikverket, med särskilt fokus på pilotprojektet på IKT-avdelning där man inlett införandet. Bakgrunden till studien är myndighetens strävan att öka flexibiliteten och effektiviteten inom organisationen och minska den väntan eller slöseri som präglar avdelningen. Syftet är att öka förståelsen kring vilka organisatoriska och kulturella faktorer som påverkar agil transformation samt hur man formar interna processer för att möjliggöra en framgångsrik implementering. Studien bygger på en kvalitativ ansats med litteraturstudier, fallstudier, semistrukturerade intervjuer och dokumentstudier. Insamlad data har sedan analyserats med en tematisk analys inspirerad av Gioia-metoden. Resultatet visar att transformationen stött på flera utmaningar, bland annat brist på förankrat syfte, toppstyrt förändringsmandat, otydlig kommunikation, parallella strukturer och svårigheter med anpassning till driftverksamheten. Vidare identifierades även positiva effekter i transformationens tidiga skede såsom ökad transparens, förbättrad kommunikation och snabbare leverans. Avslutningsvis visar diskussionen att en framgångsrik agil transformation kräver en tydlig kommunikation, starkt förankrat syfte och anpassning till specifik verksamhet. Studien bidrar även med insikter kring vikten av en förändringsledning baserad på delaktighet för att främja acceptans från organisationen och vidare öka sannolikheten för en lyckad transformation.
Keywords: Agil transformation, Scaled Agile Framework (SAFe), Förändringsledning, Offentlig sektor