Simulering av materialflöde och lagerstorlek i läkemedelsindustrin - Månsson, Max; Åstrand, Isac (My University, 2022)
I dagens industri försöker fler och fler företag minska och optimera sina lagerytor. Denna rapport studerade lageroptimering inom läkemedelsindustrin, en industri som ställer enormt höga krav på tillgänglighet av material. Utan rätt material vid rätt tid kan människor som är i akut behov av medicin få vänta, något som kan vara livshotande. Syftet med studien var att öka förståelse för hur olika faktorer påverkar materialhanteringens ytbehov och effektivitet samt öka kunskapen om hur simulering kan användas i industrin. Detta uppnås genom att simulera materialflöden i en lagermiljö i läkemedelsindustrin och analysera hur produktionen påverkas i olika scenarion. För att få en bättre insyn i läkemedelsindustrin har arbetet grundats i en fallstudie på Apoteket Produktion och Laboratorier AB, ett statligt ägt läkemedelsföretag. Resultat visade att de faktorer som är viktigast att ta hänsyn till är frekvensen och storleken på leveranser samt storleken på själva lagret. Att minska tiden det tar för materialhanteringen i de olika processerna visade sig inte vara lika avgörande. Dessutom belyser denna rapport vikten av datahantering när simulering skall genomföras och diskuterar hur de nämnda faktorerna kan optimeras i praktiken.
Keywords: Simulering, Läkemedelsindustri, Materialhantering, Lageroptimering