Behovet av varmvatten vid handtvätt: Möjligheter och konsekvenser av att utesluta varmvatten eller varmvattencirkulation - Högberg, Jonathan; Schariot, Jakob (My University, 2025)
Det är vanligt att varmvatten med varmvattencirkulation installeras i kontors- och skolbyggnader, men det är oklart om detta alltid är nödvändigt. Studien undersöker huvudsakligen miljömässiga och ekonomiska konsekvenserna av att helt eller delvis avstå från varmvatten med varmvattencirkulation (VVC). Studien består av en enkätundersökning om människors inställning till handtvätt i kallt vatten samt en fallstudie av kontorsbyggnaden Entré Kallebäck i Göteborg, där energiförluster och kostnader med nuvarande tappvattensystem har jämförts med en alternativ lösning med genomströmningsvärmare. Livscykelkostnad och klimatpåverkan i form av CO2-ekvivalenter har beräknats. Resultaten visar att VVC står för en betydande energiförlust och att besparingar kan uppnås genom att inte installera detta. Installationskostnaden minskade med upp till 1,9 miljoner kronor vid uteslutande av varmvatten och VVC och driftkostnaden med ca 60 000 kr per år under samma förutsättning. Enkäten visar att 71 % av de svarande kan tänka sig att tvätta händerna i kallt vatten, en siffra som ökar om miljö- eller ekonomiska motiv anges. Slutsatsen är att tappvarmvatten inte alltid är nödvändigt i offentliga miljöer som kontor och skolor, förutsatt att hygienkraven uppfylls. Dock medger nuvarande arbetsmiljölagstiftning inte möjligheten att utesluta tappvarmvatten vid tvättplatser i skol- eller kontorsmiljöer.
Keywords: Varmvatten; varmvattencirkulation; VVC; handtvätt; genomströmningsvärmare; energi; miljö