Crystal Palace - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1958)
På nio månader uppfördes den mer än 7 ha stora utställningsbyggnades för världsutställningen i London 1851. Arkitekt var J. Paxton som hade erfarenhet av växthusbygge.Ett snabbt och billigt bygge möjliggjordes genom firman Fox och Henderssonstillverkning av järndelar i stora serier samt ett standardiserat måttsystem i plan och höjd. Byggnaden bestod nästan enbart av järn och glas. Modellen visar ett parti av tvärskeppet, som förhöjdes med välvda ribbor med diagonala förstagningar i järnsmide. I stället för strävbågar lades stora plåtar som motvikt mot valvet jäms med valvets båda långsidor.
Crystal Palace