Motstöd för granitkantstöd i infrastrukturprojekt - en studie av ekologiska och ekonomiska hållbarhetsaspekter - Berggren , Joakim; Barbiche, Nariman (My University, 2025)
När granitkantstöd sätts krävs ett motstöd för att stenen skall stå stabilt och motstå eventuella belastningar, till exempel från fordon eller väder. Idag används olika metoder med olika material för att fästa ett kantstöd. De tre traditionella och mest använda materialen för motstöd till granitkantstöd är krossmaterial, asfaltsmassa och betong. En ny metod där stål används som motstödsmaterial har utvecklats. Med nu ett flertal olika metoder att välja mellan för att stödja granitkantstöd och på så sätt krävs det en analys för att ta reda på hur valet av motstöd kan påverka hållbarheten i ett infrastrukturprojekt. Hållbarhet är en viktig del inom byggsektorn vilket har varit den drivande faktorn för att i denna rapport analysera hur ett motstöd för granitkantstöd kan bidra till mer hållbara infrastrukturprojekt i framtiden. Metoden som har använts är att jämföra de olika motstödsmaterialen utifrån de två olika hållbarhetsdimensioner som fokuserar på ekologi och ekonomi. Med intervjuer av platschefer, projektörer och beställare har en grund skapats för hur motstöd traditionellt väljs samt hur de olika motstödsmetoderna ofta utförs. Med hjälp av detta har ett teoretiskt värde enligt principritningar i AMA tagits fram och jämförts med ett verkligare praktiskt värde. Resultaten av de analyser som gjorts visar på att betong släpper ut mycket koldioxidekvivalenter som påverkar klimatet negativt i jämförelse med de andra materialen. Stål kan påverka klimatet i en mycket lägre grad men då kostanden kan bli högre så måste de två hållbarhetsaspekterna värderas mot varandra.
Keywords: Ekologisk hållbarhet; Ekonomisk hållbarhet; Granitkantstöd; DEC.1; Motstöd; Koldioxidekvivalent; Miljövarudeklaration; AMA; Global uppvärmning; Livscykelanalys