Gång- och cykelbro i väderbeständigt stål över Rönne å i Ängelholm - Alhamad, Mahmoud; Eriksson , Wilma; Gustafsson, Emin; Raad, Mohammad Sami; Svensk, Alva; Thegerström, Arvid (My University, 2024)
Denna rapport avser dimensioneringen av en gång-och cykelbro över Rönne å i Ängelholm. Bron erfordrar en spännvidd på 90 meter och ska sammanbinda ett naturreservat med ett bostadsområde. Syftet är att ta fram ett lämpligt brokoncept,beskriva bakgrunden till valet samt dimensionera det valda konceptet. Utöver redan fastställda förutsättningar och begränsningar, har gruppen fått möjlighet att själva definiera och bestämma en betydande del av dem. Projektet är uppdelat i två delar bestående av en förstudie samt en dimensioneringsprocess. Förstudiens syfte är att välja ett lämpligt brokoncept för aktuell plats. Processen sker genom en urvalsprocess bestående av tre delar. Det första urvalet avser en samling av vanligt förekommande broar som kan tänkas fungera utifrån giva förutsättningar. De mest lämpade koncepten utvärderas ytterligare med hjälp av en viktningsmall för att slutligen landa i ett brokoncept. Det valda brokonceptet är en balkbro i väderbeständigt stål. Dimensioneringsprocessen fokuserar på de mest kritiska aspekterna för brons bärförmåga. Beräkningar och dimensionering utförs i MATLAB och dess tillhörande programvara CALFEM, baserat på krav och råd från Eurokod. Dimensioneringen görs både i längsled samt tvärled på brons huvuddelar, mer specifikt undersöks primär- och sekundärstrukturerna samt temperatureffekter.
Keywords: brokonstruktion; balkbro; gång- och cykelbro; samhällsbyggnad; stålbro; preliminär dimensionering; väderbeständigt stål