Possible valuation and understanding of a blockchain enabled supply chain platform - Decisionmakers at Swedish BCO: s and FF: s understanding and valuation, a case study in collaboration with Maersk - Andersson, Felix; Rosenberg, Jesper (My University, 2023)
Detta är en fallstudie som görs i samarbete med Maersk på den svenska försörjningskedjan med varuägare och speditörer gällande BSP (blockchain aktiverade försörjningskedjeplattformar). Blockchain brukar nämnas i ett flertal marknader, bland annat logistikmarknaden. Dock verkar få veta vad det egentligen är. TradeLens, som är en ”blockchain enabled shipping solution” (IBM, 2018) används som huvudexemplet genom hela studien för att representera sådana plattformar. Enligt anonym personlig kommunikation med chef på Maersk (2022), så råder det en bristande förståelse bland de tänkta användarna av BSP: s när det kommer till den technologin. Detta är varför fallstudien har undersökt förståelsen och värdesättning av BSP hos varuägare och speditörer i försörjningskedjan, för att alltså få reda på om det verkligen är kunskapen som brister. Via intervjuer kunde studien påvisa att det fanns indikationer på bristande kunskap gällande BSP: s inom marknaden. Vilket gjorde det svårt att jämföra deras värderingar gällande BSP när kunskapen brast. Dock trots den bristande kunskap, så var deras värderingar relativt lika inom de områden som BSP:s täcker, med några få undantag. Det fanns indikationer av kompabilitetssvårigheter mellan produkten och dess marknad gällande användning, applicering och förståelse. Det kunde därför dras en slutsats till att aktörerna inom försörjningskedjan behöver utveckla sin digitala användning för att kunna förstå och använda en BSP som den är tänkt. Dock, eftersom de tänkta användarna för tillfället inte kan införa och applicera det, är produkten verkligen tillräckligt utvecklad?
Keywords: Blockchain; TradeLens; försörjningskedjan; synlighet; dokumenthantering