Applicerbarhet av Lean i en butiksmiljö - Voigt, Lucas; Holmén, Olle (My University, 2025)
Under de senaste decennierna har Lean etablerats som en filosofi som utmärker sig för förbättrade flöden, standardiserade arbetssätt, skickliga mänskliga resurser och ständiga förbättringar inom tillverkningsindustrin. Studien syftar till att undersöka hur detta kan appliceras i en butiksmiljö, med särskilt fokus på ICA Malmborgs Mobilias kökslinje. Genom en fallstudie med observationer, intervjuer värdeflödeskartläggningar och spaghettidiagram analyseras flöden, standardiserat arbetssätt, organisering av mänskliga resurser och förbättringsarbete ut ett Lean perspektiv. Analys av kvalitativa och kvantitativa data visar att förbättringspotentialen är betydande inom vardera av de undersökta områdena. Onödiga rörelser, väntetider, avbrott och bristande struktur kännetecknar flöden. Det förekommer standardisering i begränsad utsträckning, men där instruktioner sällan används i praktiken. Standardisering av vanor, rutiner och tankesätt är dess värre. Personalens engagemang hämmas av otydligt ledarskap, låg återkoppling och avsaknad av struktur för delaktighet. Det förbättringsarbetet saknar både ansvarsfördelning och uppföljning samt domineras av kortsiktiga finansiella mål snarare än långsiktigt värdeskapande. Trots dessa utmaningar visar studien att Lean är applicerbart även i en butiksmiljö, under förutsättning att principerna anpassas till verksamhetens unika förutsättningar. Genom att införa daglig styrning, tydlig standardisering, närvarande ledarskap och strukturerade förbättrings vanor kan ICA Malmborgs Mobilia skapa ett mer stabilt, engagerat och värdeskapande arbetssätt. Studien bidrar även till det akademiska fältet genom att fördjupa förståelsen för Lean i detaljhandeln, ett område där tidigare forskning varit begränsad.
Keywords: Lean; Livsmedelsbutik; ICA; Flödesfokus; Standardiserat arbetssätt; Ständiga förbättringar; Mänskliga resurser