Från skräp till guld Nyckelfaktorer för ekonomiskt hållbar omställning mot återbruk för byggföretagen - HEDEÅS, ALICE; NORDLUND, REBECCA (My University, 2023)
SAMMANFATTNING Återbruk är ett högaktuellt ämne till följd av det ökade intresset i samhället. Både på grund av möjligheterna att skapa kreativ arkitektur och förse byggnader med historia och identitet, men även på grund av de ekologiska hållbarhetsaspekterna. Den ekonomiska hållbarheten är dock inte lika självklar inom ämnet, då användandet av återbrukade material i byggprocessen kräver både tid, resurser och nya tillvägagångssätt. Syftet med detta examensarbete är därav att utreda för vilka nyckelfaktorer som finns för att byggföretag ska kunna göra omställningen mot återbruk ekonomiskt hållbar. Målsättningen med arbetet är att undersöka vilka hinder och drivkrafter som finns för återbruket idag genom en fallstudie. Detta ska slutligen resultera i nyckelfaktorer för fallföretagets framtida cirkulära produktion, vilket kräver bred kunskap och förståelse för dess verklighet. För att generera ett examensarbete med hög validitet är det valda ramverket för insamling av data av en kvalitativ natur. Empirin kommer i arbetet till övervägande del grundas på̊ semistrukturerade intervjuer som möjliggör för en djupare förståelse för de delprocesser som berörs i samband med återbruk. Resultatet visar att de hinder som finns för återbruket innefattar både interna och externa faktorer för byggföretagen. Den allra största kostnadsfaktorn innefattar logistiska svårigheter i både projektering, demontage och hantering av det material som ska återbrukas. Vidare finns även problem kopplat till juridiska frågor, ekonomiska incitament samt bristande efterfrågan. Ett mindre konkret hinder som diskuteras i detta arbete är den konservativism som förekommer inom byggbranschen, vilken kan orsaka ett visst motstånd till den processförändring som nyttjandet av återbrukade byggnadsmaterial innebär. Trots att återbruk är ett komplext ämne som kan kopplas till flertalet olika problem visar resultatet även att det finns både kunskap, erfarenheter och vilja som kan möjliggöra för fallföretaget att på egen hand överkomma dessa hinder. Med hjälp av de nyckelfaktorer som presenteras i detta arbete kan både fallföretaget och andra byggföretag påbörja omställningen mot användandet av återbrukade material i byggproduktionen.
Keywords: hållbar utveckling, hållbart byggande, ekonomisk hållbarhet, cirkulärt byggande, cirkulär ekonomi, återbruk, återbruk av byggnadsmaterial, förändringsprocesser, nyckelfaktorer för återbruk.