Kontinuerlig laserskanning vid husproduktion; en experimentell studie för en ökad träffsäkerhet vid uppföljning av tidplan - Nordström, David; Johansson, Wilma (My University, 2024)
Tidplanen utgör en avgörande roll i produktionsskedet av nybyggnationer. Idag är uppföljningen av utfört arbete låg och baseras till stor del på uppskattningar, vilket skapar utmaningar i samordningen. En ökad transparens och precision vid uppföljningen förbättrar möjligheterna att upptäcka och agera på avvikelser från tidplanen och handlingarna. Detta arbete undersöker potentialen av kontinuerlig laserskanning för att förbättra uppföljningen i syfte att öka kunskapen om hur metoden kan användas för att uppnå en träffsäker uppföljning. Genom en experimentell studie testas kontinuerlig laserskanning i liten skala under pågående byggnation av ett installationstätt område. Efter regelbundna laserskanningar har punktmoln bearbetats och jämföras mot 3D-modellen för att utvärdera framdriften och identifiera avvikelser. För att ytterligare förankra rapportens innehåll har dagens arbetssätt beskrivits genom en litteraturstudie, semi-strukturerade intervjuer samt en observationsstudie. Resultaten visar på stor potential för implementering av kontinuerlig laserskanning under produktionsskedet. Samtidigt krävs det vidare utveckling av metoden för att öka användarvänligheten innan tekniken kan implementeras i stor skala. Utöver studiens frågeställningar diskuteras även ytterligare potentiellt värdeskapande tillämpningsområden.
Keywords: Laserskanning; tidplanuppföljning; framdriftsuppföljning 4D-planering; husbyggnation; kollisionskontroll