Skiftesverk - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1985)
Skiftesverket är en urgammal väggkonstruktion med sitt ursprung från den yngre järnåldern. Utbredningsområdet var de skogsrika delarna av södra Skandinavien, där det finns gott om bok och ek.De liggande plankorna i konstruktionen användes som utfyllande väggtavlor där de löper i de inhuggna spåren i de bärande virkenas sidor. Skiftesverket är tekniskt sett mera virkessparande än en timmerkonstruktion och relativt lätta att reparera med friskt virke. Samtliga ingående delar har sin speciella uppgift; att bära, att fördela, att staga.