Kommersiella fastigheters lönsamhet; effekter av hållbara och klimatsmarta investeringar - Kulich, David; Melin, Eric (My University, 2024)
Detta examensarbete utforskar effekterna av hållbara och gröna investeringar på lönsamheten hos kommersiella fastigheter. Studien granskar hur sådana investeringar påverkar driftnettot och identifierar de drivkrafter som motiverar fastighetsägare att genomföra dem. Fokuset ligger på kommersiella fastighetsföretag i Göteborg och dess närhet, men inkluderar också insikter från konsultföretag, initiativorganisationer och forskare runt om i Sverige. Syftet är att undersöka hur fastighetsägare kan genomföra klimatsmarta investeringar som är ekonomiskt lönsamma och samtidigt bibehålla eller öka avkastningen på sina fastigheter. Resultaten ska belysa nyckelfaktorer som kan främja intresset för hållbara investeringar, i linje med de växande kraven från marknaden och samhället. Studien är särskilt relevant med tanke på de förändrade hållbarhetsstandarderna och lagkraven, såsom EU:s Fit for 55-initiativ, som påverkar kommersiella fastigheter i hög grad. Genom att integrera hållbarhet i fastighetsstrategier, strävar forskningen efter att uppfylla både samhälleliga förväntningar och regelverk, samtidigt som den potentiellt förbättrar långsiktig lönsamhet genom kostnadsminskningar och ökad attraktivitet för hyresgäster.
Keywords: Hållbara investeringar, gröna investeringar, kommersiella fastigheter, lönsamhet, driftnetto, EU Fit for 55, hållbarhetsstrategier