Stockholm Norviks konkurrenskraft - Schack, Anton; Broberg, Marcus (My University, 2020)
Rapporten har som syfte att undersöka Stockholm Norviks konkurrenskraft och hur hamnens etablering kommer påverka godsflödet i konkurrerande hamnar i Sverige. Stockholms Hamnar AB, initiativtagare av hamnen, har en målsättning för godsvolymer över det som upptagningsområdet genererar. Etablerade kriterier för att mäta en hamns konkurrenskraft har applicerats för att bedöma och utvärdera Stockholm Norviks konkurrenskraft. Undersökningen av Stockholm Norviks konkurrenskraft tillsammans med inhämtad data från rederier, speditörer och hamnar ger en överblick samt ligger till grund för att besvara rapportens frågeställningar. Genom att jämföra resultatet med etablerade kriterier som bör uppfyllas har vi gjort en bedömning av hamnens konkurrenskraft och förutsättningar. Stockholm Norvik kommer i varierande utsträckning att uppfylla de kriterier som enligt teorin gör en hamn konkurrenskraftig. Hamnen kommer troligtvis inte påverka konkurrerande hamnars godsvolymer då vissa kriterier inte uppfylls i den utsträckning som krävs för detta.
Keywords: Stockholm Norvik; konkurrenskraft; godsvolym; hamnar; container; godsflöde