En Cirkulär Möbelindustri Affärsmodellens betydelse i Materias hållbara utveckling - Pettersson Borg, Erik; Johansson, Leopold (My University, 2025)
Möbelindustrin står inför stora utmaningar inom hållbarhet, resursförbrukning och klimatpåverkan. För att bemöta dessa utmaningar krävs en omställning till cirkulära och hållbara affärsmodeller. Denna rapport kommer att analysera och vidareutveckla Materias återbrukskoncept re-loved. Ett koncept där Materias gamla möbler renoveras och återanvänds. Studien utfördes som en kvalitativ fallstudie med inslag av semistrukturerade intervjuer, observationer, litteraturstudie och företags dokument. I rapporten användes analysverktyget Business Model Canvas för att skapa en tydlig bild av affärsmodellen. Men verktyg som aktörskarta, processkarta, kostnadskalkyl och SWOT-analys används för att få en mer nyanserad bild av re-loved. Resultatet visar att re-loved har potential att bidra till en minskad miljöpåverkan men och stärka Materias hållbarhetsprofil. Men re-loved möter flera utmaningar som låg kundlojalitet, höga arbetskostnader, otillräcklig information till kunden vid försäljning och prissättning som i vissa fall gör nya produkter billigare än återbrukade. Analysen visar att Materias affärsmodell har potential att stärkas ytterligare. Förbättringar som rekommenderas är en standardisering av arbetsmoment, en tydligare kommunikation av konceptet re-loved vid första kundkontakt samt ett utökat erbjudande som omfattar helhetslösningar för transport. Analysen poängterar även behovet att omstrukturera re-loveds prissättning för att göra tjänsten mer attraktivt. Rapporten demonstrerar att med rätt strategiska åtgärder kan cirkulära affärsmodeller såsom re-loved utvecklas till ett konkurrenskraftigt erbjudande som bidrar till både ekonomisk och ekologisk hållbarhet inom industrin.
Keywords: BMC; Re-loved; Cirkulär ekonomi; Möbelindustri