Drivkrafter bakom miljöanpassade nybyggnationer - En studie som identifierar motiv och finansiering bakom miljöanpassade nybyggnationer inom produkttanksegmentet - Ahlström, Hilda; Johnsson, Alfred (My University, 2023)
Sjöfartsbranschen står inför stora utmaningar och behöver därför minska sin miljöpåverkan för att minska klimatförändringarna. Det finns många olika typer av styrmedel i form av lagar och regler från statliga organisationer och ekonomiska medel från privata aktörer som skapats för att minska sjöfartens utsläpp. Syftet med rapporten är att genom intervjuer med aktörer inom tanksegmentet identifiera hur respektive rederi har gått tillväga för att minska deras miljöpåverkan genom investeringar i nybyggnationer. Samtliga rederier är enade om att anpassningar och nya innovationer är viktiga att göra för att minska klimatförändringar men studien påvisar att de har olika sätt att göra det på. Rapporten är avgränsad till att enbart ta hänsyn till aktörer som är verksamma inom tanksektorn där den kommersiella verksamheten drivs inom Göteborgsområdet. Resultatet visar att alla aktörer som intervjuades vill ligga i framkant vad gäller miljöanpassningar och de vill vara med och leda marknaden. Resultatet visar också att samtliga rederier har använt LNG som bränsle, men nu skiljer sig deras val mellan bland annat e-metanol och biogas. Investeringarna som krävs för att minska fartygens miljöpåverkan är stora och resultatet visar att samtliga rederier söker olika typer av bidrag för att dessa ska bli möjliga, från bland annat Klimatklivet och den norska NOX fonden. Exempel på åtgärder aktörerna har gjort är värmeåtervinningssystem, installation av katalysator och batterier på fartygen.
Keywords: IMO; SOX; NOX; tankmarknad; sjöfart; utsläpp; styrmede