Effektivt beslutsfattande: en undersökning av brister som förekommer i beslutsfattandet inom byggsektorn utifrån ett beteendevetenskapligt perspektiv - Diab, Gibran; Windestål, Mikaela; Diriye, Summeya; Görgülü, Eda (My University, 2022)
Byggbranschen är en komplex bransch med flera processer och aktörer. Projekten i branschen har svårigheter att hålla sig till tidsplan och budget vilket medför extrakostnader. Inom byggbranschen sker oftast felbedömningar, bias både på grupp och individnivå. Det finns många biaser men de vanligast förekommande inom byggbranschen är bland annat optimistisk bias och överkonfidens bias, dessa felbedömningar leder ofta till ineffektiva beslut. Utifrån ett genusperspektiv råder det skillnader mellan män och kvinnor när det kommer till beslutsfattande. Män är mer riskbenägna jämfört med kvinnor som är mer varsamma när det kommer till beslutsfattande. Oavsett kön finns det en tendens att falla för systematiska felbedömningar. Syftet med kandidatarbetet är att undersöka förekomsten och identifiera brister i beslutsfattningen. För att få en förståelse för ämnet genomfördes först en litteraturstudie, därefter utfördes intervjustudie för att få branschaktivas syn på verkligheten inom projekteringsskedet. Slutligen, genomfördes en enkätstudie för att samla in ytterligare data. Resultatet visade att beslutsfattare omedvetet faller för olika sorters biaser, vilket kan påverka utfallet av ett projekt negativt. De biaser som identifierades i resultatet kan kopplas samman med Kahnemans modell för hur ett effektivt beslut fattas. En förståelse för beteendepsykologi är nödvändigt därför är Kahnemans modell en bra utgångspunkt på hur ett effektivt beslut fattas. Vidare, kan dokumentation av tidigare projekt användas som ett verktyg i framtiden när det kommer till effektivt beslutsfattande. Slutligen, behövs mer forskning inom området men ett förslag för framtida studier är att observera en verklig projektgrupp vid beslutssituationer för att få en bättre förståelse för beteendevetenskap och dess effekter på beslutsfattande.
Keywords: Byggbranschen; Beslutsfattande; Bias; Projektering; Effektiva beslut; Kahneman; Genus