Vietas kraftstation, tillfälliga bostäder - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1966)
Kraftstationen i Vietas vid Stora Lulevattnet byggdes ut mellan 1965-72. Under byggnadstiden fanns ett provisoriskt s k skivhussamhälle med bostäder, affär, post, sjukstuga och Folkets hus för de ca 500 arbetare, som veckopendlade till bygget. Skivhusen har använts av Vattenfall sedan 1948. Efter hand som bemanningen har minskat, har husen monterats ner och flyttats vidare till nästa kraftverksbygge. Att flytta ett hus tar några månader. Ett sådant här samhälle lever i 5-10 år.
Vietas, temporary dwellings for hydro-electric scheme