Optimering av flödesprocesser i projektering med Dynamo; en utredning kring möjligheterna och begränsningarna att optimera datautbytet mellan arkitektur och konstruktion med Dynamo - Sbinati, Ramez; Söderberg, Oscar (My University, 2024)
Byggbranschen har digitaliserats och med detta medförs en projekteringsprocess präglat av digitala modeller och ett informationsutbyte av projekts olika parter. Med hjälp av modelleringsprogram, däribland Revit, skapas nya processflöden i projekteringsprocessen. Med visuella programmeringsverktyg, såsom Dynamo, har modelleringsprogrammens möjligheter vidgats och utveckling av effektivare processflöden har blivit mer tillgänglig för den enskilde ingenjören. Detta arbete har utforskat Dynamos möjligheter till att skapa automatiserade processflöden mellan konstruktörer och arkitekter. Arbetet har gjorts på uppdrag av VBK genom en litteraturstudie av den teoretiska projekteringsprocessen, en intervjustudie av VBK:s nuvarande projekteringsprocess samt en fallstudie där vi laborativt programmerat skript. Fallstudien uppgick till fem olika fall i datautbytet mellan konstruktörer och arkitekter, där tre olika K-modeller har varit utgångspunkt. Fallen behandlar olika moment där metadata, skapandet av objekt, geometrier och abstrakta villkor hanteras. Det laborativa arbetet kulminerade i sju olika skript som belyste Dynamos begränsningar och möjligheter för dessa moment genom den problematik som uppstod vid programmeringen. Resultaten visar att Dynamo kan eliminera manuellt arbete vilket kan bidra till tidsbesparing, mindre risk för mänskliga fel, eliminera mindre givande och repetitiva uppgifter. Arbetets slutsats resulterade i att det aktuella projekteringsskede för skriptet, projektets storlek, detaljeringsgrad och skriptets omfång, är styrande för möjligheten av automatisering och optimering av respektive flödesprocess. Skripten har olika känslighet för variationer i modeller och varierande metadatastruktur.
Keywords: Automatisering, BIM, Dynamo, Flödesprocesser, Metadata, Projekteringsprocessen, Revit