Hållbar outsourcing En fallstudie kring integrering av hållbarhetsdimensionerna vid outsourcing hos Kongsberg Maritime Sweden AB - Aronsson, Lisa; Branecky Nordmark, Pernilla (My University, 2024)
Att arbeta hållbart har blivit en central fråga för många företag, som nu strävar efter att integrera miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i sin verksamhet. Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur svenska företag kan integrera hållbarhetsdimensionerna i sitt arbetssätt vid outsourcingbeslut. Studien bygger på en kvalitativ metod, med både kvalitativa och kvantitativa undersökningar. Intervjuer med nyckelpersoner på Kongsberg Maritime Sweden AB har utförts, och en analys av företagets interna dokument. Resultatet består av en nulägesbeskrivning av företagets hållbarhetsarbete. Dessutom presenteras olika scenarier i resultatet, som i sin tur analyseras och jämförs utifrån hållbarhetsdimensionerna för att ligga till grund för en rekommendation till företaget. Genom att analysera outsourcingbeslut utifrån de tre hållbarhetsdimensionerna, presenteras en modell som jämför produktion i Sverige, Spanien och Kina. Intervjuerna och nulägesanalysen visar tydligt att det finns svårigheter och problematik med att integrera hållbarhetsdimensioner vid outsourcingbeslut, trots att det finns en tydlig strävan och vilja till att göra det. Svårigheterna innefattar brist på metodik för hur dimensionerna ska integreras. Studien kommer fram till att Kongsberg Maritime bör överväga en systematisk metod för att integrera samtliga hållbarhetsdimensioner vid outsourcingbeslut, till exempel den modell som utformats. Modellen som tas fram är ett förslag på en jämförelsetabell som genom modifieringar även kan användas av andra företag.
Keywords: Outsourcing; Hållbarhet; Beslutsmodell