Digital tvilling som verktyg i fastighetsförvaltning: studie av nyttan av användning och förbättrad kommunika tion genom visualisering av rumstemperatur och tilluftsflöde applicerad i en egenutvecklad applikation - Carlsson, Johan; Hjelmqvist, Axel; Lund, Petter; Stridh, Emma; Tinmark, Filippa (My University, 2021)
Fastighetsbranschen är konservativ och ligger långt efter i den digitala utvecklin gen jämfört med andra branscher. Tidigare har det inte funnits ett behov för fastighetsskötare att följa med den innovativa och tekniska utvecklingen för att vara konkurrenskraftiga inom branschen. Kraven för utveckling har ökat på grund de av energi- och miljöfrågor som prioreteras av samhället. I den här rapporten så undersöks de fördelar och den potential som finns med digital fastighetsförvaltning. Mer specifikt undersöks möjligheterna till optimering av fastighetsförvaltning genom användning av en digital tvilling. De perspektiv som tas upp är ekonomi, livslängd och effektivitet. För att få en inblick av hur fastighetsförvaltningsbranschen ser ut idag, intervjuas olika aktörer inom branschen. Intervjuerna fokuserar på vilka utmaningar det finns och hur olika digitala utvecklingar inom fastigheter skulle kunna förbättra fastighets förvaltningen. De digitala utvecklingar arbetet främst fokuserat på i intervjuerna är hur insamling av data från sensorer i fastigheter samt digitala tvillingar kan gynna fastighetsförvaltningen ur ett ekonomiskt och hållbart perspektiv. Rapportens syfte är att utreda hur digital fastighetsförvaltning och digitala tvillingar kan nyttjas samt orsakerna till att digitala tvillingar inte används i större utsträckning. Rap porten undersöker även hur data från en fastighet kan visualiseras för att optimera fastighetsförvaltning. Metoder använda i rapporten innefattar en fallstudie med en digital tvilling på A Working Lab, litteraturstudie, intervjuer och visualisering i programmet Unreal En gine 4. Digitala tvillingar har ett brett användningsområde för fastigheter och därför har rapporten avgränsats till digitala tvillingar inom fastighetsförvaltning. För att avgränsa undersöker rapporten endast två parametrar, temperatur och luftflöde. Slutsatser som gjorts är att en digital tvilling kan vara hjälpsam i effektiviseringen och optimeringen av fastighetsförvaltning. Däremot är det i dagsläget inte vanligt att förvaltare använder digitala tvillingar eftersom den initiala investeringen anses kostsam trots att det på lång sikt kan löna sig.