Vad stoppar Göteborg från att bli en cyklande stad? En undersökning av cykelns barriärer i Göteborg - LÖFGREN, LINUS; ELONSSON, WALTER (My University, 2023)
Svenska städer har historiskt utvecklats med bilen i fokus, det har lett till den situation Göteborg är i idag, med bilar som trängs på stadens gator. Enligt en undersökning är endast 5% av Göteborgs invånare nöjda med framkomligheten i bil. Syftet med arbetet är att undersöka varför cykeln inte används mer i Göteborgs stad och förstå vad som stoppar invånarna från att välja cykeln, samt att bidra till en mer cykelvänlig stad för att minska bilberoendet och koldioxidutsläppen. Genom enkätundersökning och intervjuer bygger studien på Göteborgs invånares åsikter. Resultaten visar att bilen tar för mycket plats i staden och om cyklingen ska utvecklas måste andelen bilister minska. Många av de förbättringar som invånarna i Göteborg vill se handlar om infrastrukturella ändringar; Uppdelade cykelbanor, bättre underhåll samt ett bättre sammanhängande cykelnätverk. Resultaten visar att mer än en tredjedel de svarande angav att de behöver bättre och säkrare parkeringsmöjligheter för sin cykel. För att öka cykelanvändningen och främja en grönare stad måste politiska beslut tas för att prioritera cyklister på gatorna. Detta pekar på att befintliga parkeringsplatser inte är tillräckliga för att tillgodose cyklisternas behov. För att underlätta framtida arbete kring utformning av cykelinfrastruktur och att skapa en cykelkultur har arbetet lett till förslag på hur en stad behöver tänka i planeringsarbetet.