Hagia Sofia - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1969)
På 530-talet lät kejsar Justianus bygga den imponerande kyrkan Hagia Sofia. Arkitekter Var Isidor från Miletos och Anthemius från Tralles. Väggarna är uppbrutna med sidoskepp, kolonnader och gallerier, som reser sig mot den väldiga kupolen, som tycks sväva över det kvadratiska rummet. Fyra bågar på massiva pelare tar emellertid upp tyngden från tegelkupolen, som strävas av 40 ribbor. Trycket tas upp av kraftiga strävpelare och via halvkupolerna i öster och väster i ytterligare valv och pelare.
Hagia Sofia