Riskbedömning av Östads grundvattenmagasin - ANDERSSON, Theo; GUSTAFSSON, Jakob; NILSSON, Johanna; SAHLBERG, Emma; VESTERBERG, Filip (My University, 2021)
Östadavlagringen i Lerums kommun anses vara en betydande vattenresurs för Västra Götalandsregionen. Syftet med denna rapport är att utföra en riskbedömning för grundvattenmagasinet i Östad med avseende på värde, sårbarhet, sannolikhet och konsekvens av förorening. Riskbedömningen genomförs för att säkerställa att råvattnet kommer upprätthålla en tillräckligt god kvalitet för att kunna utvinnas till dricksvattenproduktion. En metod för genomförandet av riskbedömningen har utformats. Riskbedömningen består av en riskinventering, en riskanalys och en riskvärdering. Specifika riskobjekt i form av verksamheter i området Sjövik och Östad identifieras och analyseras. En fältundersökning genomförs i området som en del av riskinventeringen. En utvärdering av magasinets värde genomförs, samt en analys av magasinets sårbarhet för föroreningar med metoden DRASTIC. Riskanalysen resulterar i att varje objekt tilldelas ett riskvärde mellan 5–23 poäng. I riskbedömningen får jordbruk, djurhållning, väg 190 och aktivitet vid en grustäkt i området högst riskvärde. Sjöviks avloppssystem och reningsverk noterades även kunna utgöra en eventuell risk för grundvattnet på grund av de allvarliga konsekvenserna vid händelse av förorening. Sjöviks befintliga vattenskyddsområde anses efter utförd riskbedömning ej vara tillräcklig ifall ytterligare punkter för utvinning av grundvatten skulle upprättas i området. Metoden som tillämpats i arbetet anses välfungerande med syftet att utföra en generell riskbedömning av ett flertal riskobjekt i ett begränsat område. För att få ett mer tillförlitligt resultat och kunna applicera metoden på grundvattentillgångar generellt, anses ytterligare förbättringar av metoden vara nödvändiga. Slutsatserna från arbetet är att det finns ett flertal riskobjekt i området kring Östad som är relevanta med hänsyn till grundvattnet. Inga verksamheter eller objekt ansågs däremot så allvarliga att akuta åtgärder krävs för att säkerställa användandet av grundvattnet för dricksvattenproduktion.