Smart styrning av elförbrukning i ett hushåll - Smart Control of Household Electricity Consumption - Bengtsson, Gabriella; Smoler, Max; Jägryd, Oscar; Svenningsen, Martin; Flisberg, Jacob; Lindholm, Isak (My University, 2025)
Sammanfattning Detta projekt har med hänsyn till det globala läget med ökad komplexitet av elnätet och mängden elproducenter i form av solpaneler, försökt bidra till att hjälpa konsumenter optimera sin elförbrukning. Detta har utförts med utgångspunkt i ett befintligt öppen-källkod optimeringsprogram vid namn EMHASS, utvecklat för det populära smart home programmet Home Assistant. Syftet med projektet har varit att vidarutveckla och anpassa EMHASS för Sverige och framtidsförsäkra programmet genom att utveckla funktioner för optimering av V2X laddning, samt implementering av en ny optimeringsmodell anpassad för de nya effekttariffs abonnemangen som införs. Resultaten för projektet tyder på att utvecklingen har varit framgångsrik, och att de satta målen uppnåddes. Detta då EMHASS nu kompletterats med de önskvärda funktionerna i form av V2X optimering och en ny optimeringsmodell som tar hänsyn till effekttariffer. Då programmet och de tillägg som gjort under projektet är fullt modulär, är framgångarna av det här projektet en stabil grund för användare att utveckla vidare på, och även fast de utvecklade funktionerna för tillfället har brister är de fullt dugliga att utgå från vid styrning av sin elförbrukning. Abstract This project, in light of the global situation with increasing complexity of the electricity grid, and the growing number of electricity producers in the form of solar panels, has aimed to help consumers optimize their power consumption. This was carried out using an existing open-source optimization program called EMHASS, developed for the popular smart home platform Home Assistant. The purpose of the project has been to further develop and adapt EMHASS for Sweden, and to future-proof the program by developing features for V2X charging optimization, and implementing a new optimization model tailored to the new power tariff subscriptions being introduced. The results of the project indicate that the development has been successful, and that the set goals were achieved. EMHASS has now been complemented with the desired features in the form of V2X optimization, and a new optimization model that takes power tariffs into account. Since the program and the additions made during the project are fully modular, the successes of this project provide a solid foundation for further development by users, and even though the developed functions currently have some shortcomings, they are fully adequate as a starting point for managing a households power consumption.
Keywords: Nyckelord: EMHASS, Home Assistant, V2X, effekttariffer.