Vasagatan 20, stenhus - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1982)
Modellen visar hur fastigheten vid Vasagatan 20 i Göteborg bebyggts. Tomten är som i de flesta högexploaterade städer smal och djup och ger utrymme för en smal gård, som nås av en i fasaden sidoställd portal. Fastigheten bebyggdes 1878 i samband med att man började ta marken utanför vallarna i anspråk för bebyggelse. Mot gatan står ett representationsmässigt stenhus (putsat tegel) i nyrenässans. Det har fyra våningar och är försett med ett burspråk och kraftfullt markerade fönsteromfattningar i 2:a och 3:e våningarna. Som brukligt för den klassicerande arkitekturen är bottenvåningen kraftigt rusticerad och översta våningen lägre än de övriga.
Vasagatan 20, apartmenthouse, brick construction