Eko-innovationer – både en nödvändighet och en möjlighet - Nagy, Tamas; Nilsson, Emil; Roos Radevski, Renato; Schmitz, William; Sibbmark, Ella; Staaf, Desirée (My University, 2022)
Problem: Företag möter idag stora krav av både marknadens efterfrågan samt regleringar på att erbjuda mer miljövänliga lösningar. En möjlig väg för att ta fram dessa lösningar är att satsa på och utveckla sin innovationsverksamhet. Innovationer som på något sätt är mer miljövänliga än de lösningar de ersätter har av författare inom området ansetts så viktigt att det har fått ett eget begrepp, nämligen eko innovationer. Medan det förekommer mycket litteratur kring hur företag bör gå tillväga för att lyckas med konventionell innovation finns resurser inte i samma utsträckning för hur de ska lyckas med eko-innovation, vilket kan försvåra arbetet med att ta fram nya hållbara lösningar och innovationer. Syfte: Rapportens syfte är att kartlägga och jämföra innovationsprocessen för fem stora svenska företag, samt undersöka hur de inkorporerar konceptet eko-innovation i dessa. Vidare ämnar författarna belysa vilka barriärer och drivkrafter för eko innovation dessa företag möter. Teoretiskt ramverk: Studien lutar sig på litteratur inom områdena innovation, eko innovation och hållbarhet. Dessa utgör tillsammans studiens teoretiska ramverk som används som utgångspunkt för analysen av respektive företag. Metod: Studien består av två delar, en litteraturstudie samt en intervjustudie. Litteraturstudien gick ut på att samla relevant litteratur och tidigare forskning inom rapportens omfattning. Intervjustudien genomfördes med intervjuobjekt från fem olika stora svenska företag besittande relevant kunskap. Den empiriska datan analyserades sedan utifrån den studerade litteraturen med ett induktivt tillvägagångssätt. Resultat och implikationer: Studiens resultat lyfter att de studerade företagen i nuläget inte har separata processer enbart inriktade på eko-innovationer, utan inkorporerar denna aspekt i sina ordinarie innovationsprocesser. Flera drivande faktorer för eko-innovation kunde identifieras, varav de tre främsta var marknaden, incitament för individer samt ledningen och företagskulturen. När det kommer till barriärer var det främst osäkerhet hos marknaden samt brist på resurser i form arbetskraft och finansiell säkerhet. Författarna till rapporten rekommenderar att vidare forskning bedrivs för att närmare undersöka flera hierarkiska nivåer hos de analyserade företagen för att få en mer detaljerad bild. Vidare anses det också finnas en vinning i att undersöka ett enskilt företag för att åstadkomma en djupare analys. Sist kan det också finnas ett intresse av att studera flera aktörer inom samma bransch då det identifierats skillnader mellan industrierna.
Keywords: innovation; eko-innovation; hållbarhet; innovationsprocess; barriär; drivande faktor