Erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar i ett industriellt byggföretag - Jansson, Erik; Karlstedt, Herman (My University, 2021)
Byggbranschen i Sverige pressas att öka produktionseffektiviteten, kvaliteten och minska kostnader. Branschen lyckas dock inte uppnå effektivitetsökning och förekomsten av vanliga fel och brister kvarstår. Dessa prestationer kan förbättras över tid genom återföring av erfarenheter och delning kunskap. Detta är sällan förekommande då varje byggprojekt ses som unikt. Genom att bygga enligt standardiserade huskoncept kan repetition och standardisering av produktionsprocesser uppnås och detta lämpar sig väl för industriell produktionsprocess i fabrik. Genom industrialisering av byggproduktionen ökar förutsättningarna för att lyckas med erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar. Lean teori och metoder belyses som en viktig del för effektivisering av arbetsprocesser och för att uppnå konstanta förbättringar inom industriellt byggande. Syftet med detta examensarbete är att hitta förbättringsmöjligheter för utförandet av erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar hos ett byggföretag som bygger enligt standardiserade huskoncept med industriell byggprocess. Informationsinsamling utfördes genom en systematisk litteraturgenomgång av relevant forskning på ämnet erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar inom industriellt byggande med fokus på svensk forskning. Parallellt med litteraturgenomgången gjordes en kvalitativ intervjuundersökning på företaget K-fastigheter vars verksamhet är att utveckla, producera och förvalta standardiserade koncepthus med industriell produktionsprocess. Resultaten visade att företaget har flera kanaler för återföring av erfarenheter samt rutiner för att kontinuerligt förbättras. I företagskulturen finns fokus samt vilja att lyckas med detta. Genom analys och jämförelse av forskning kring ämnet och empiriska resultat hittades utvecklingspotential för företagets arbete med erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar. Utvecklingspotentialen sammanställdes i form av flera åtgärdsförslag på rutiner och aktiviteter som företaget bör implementera i verksamheten för att lyckas bättre med erfarenhetsåterföring och kontinuerliga förbättringar.
Keywords: Erfarenhetsåterföring; kontinuerliga förbättringar; industriellt byggande; Lean Construction