Konstruktion av luftdon till en ventilerande, väggintegrerad luftvärmepump - Silfverhjelm, Emmy; Silfverstrand, Nina (My University, 2022)
Tre Ess Innovation AB är ett innovationsutvecklingsföretag inom teknik vilket berör områden såsom ventilation, energieffektiva byggnader samt energieffektiv förvaltning. De utvecklar just nu en ventilerande väggintegrerad luftvärmepump, ett system som erbjuder möjligheten att effektivt skapa ett behagligt inomhusklimat genom att kombinera ventilation och temperaturreglering av luften i en och samma enhet. Produktutvecklingsprojektet har två huvudsakliga intressenter; företaget Tre Ess Innovation AB och en potentiell kund. Den potentiella kunden utgörs av en hotellkedja som är i behov av förbättrat inomhusklimat i en av deras hotellverksamheter. Det är av stor vikt att ventilationsenheten inte bidrar till oönskat buller som kan störa hotellgästerna, samt att den smälter in i användningsmiljön. Syftet med examensarbetet är att konstruera ett förslag av ett luftdon för ventilationsenheten, vilken möter ställda krav gällande bullerreducering, luftflöde, estetik, tillverkningsmetod samt tillverkningskostnad. Vidare tas hänsyn även till att luftdonet utvecklas miljömässigt hållbart. Att minska mängden buller utgör det huvudsakliga fokuset under produktutvecklingsprocessen, då ljudnivån inte får överstiga vissa riktvärden. Detta medför att projektet centreras kring att hitta en lösning som når dessa riktvärden, som sedan får ligga till grund för utformning av övriga delfunktioner. Examensarbetet följer en klassisk produktutvecklingsprocess vilken utgörs av delprocesserna problemundersökning, itererande idégenerering, funktionstester samt utvärdering och vidareutveckling av konceptalternativ. Resultatet inkluderar en luftdonsdesign på konceptnivå, där tillverkningsmetod och materialval bestäms på en generell nivå. Vidare så innefattar resultatet renderingar, materialrekommendationer, CAD-ritningar samt en feleffekts- och hållbarhetsanalys. Projektets resultat utgörs av en definition av luftdonet i form av ritningsunderlag, en estetiskt tilltalande design samt förslag på hållbara materialval vilka beräknas uppnå de akustiska kraven. Rekommendationer för vidare utveckling inkluderar att verifiera akustisk prestanda samt detaljera material- och tillverkningsunderlag.
Keywords: Ventilation, ventilationsdon, luftdon, innerdon, akustik, akustisk design, bullerreducering, värmepump, värmeväxlare.