Socialt hållbar stadsutveckling: kartläggning och uppföljning av sociala värden i Kronogården - Nygren, Cecilia (My University, 2022)
Studien undersöker social hållbarhet i ett pågående stadsutvecklingsprojekt i Kronogården, Trollhättan. Kronogården är en stadsdel som präglas av socioekonomiska utmaningar och som ofta uppmärksammats i diskursen kring segregation i Sverige. Målsättningen med stadsutvecklingsprojektet är att skapa en levande, attraktiv och lockande mötesplats i centrala Kronogården som bidrar till en socialt hållbar stad. Syftet med denna studie är att kartlägga centrala sociala värden från ett medborgarperspektiv och undersöka möjligheter till uppföljning av socialt värdeskapande insatser i projektet. Utifrån studiens teoretiska referensram definieras socialt hållbar stadsutveckling som en pågående process mellan samhället och medborgare där fokus ligger på hur staden kan gynna medborgares möjlighet till interaktion, kommunikation och utveckling. I studien studeras sociala värden från ett medborgarperspektiv. Med medborgare menas här de personer som bor eller vistas i området. För att kartlägga centrala sociala värden i utvecklingen av Kronogården används innehållsanalys som metod. Innehållsanalysen resulterade i sju kategorier av värdeskapande insatser som, enligt medborgarna, kunde öka attraktivitet och trygghet i området. Resultatet från innehållsanalysen har fungerat som utgångspunkt för den effektkartläggning som genomförts tillsammans med centrala aktörer i projektet. Målsättningen med effektkartläggningen var att undersöka möjligheter till uppföljning av socialt värdeskapande insatser i projektet. Resultatet från effektkartläggningen pekar på tre fokusområden som är särskilt intressanta i uppföljningen av socialt värdeskapande insatser nämligen: 1) Medborgarens subjektiva upplevelser, 2) Flöden i området och 3) Socioekonomiska faktorer och brottslighet. Studiens visar att det inom byggbranschen finns ett intresse för och ett behov av att kartlägga och följa upp social hållbarhet. Här finns goda möjligheter att utifrån studiens resultat undersöka möjligheterna till att utveckla ett digitalt verktyg för uppföljning av socialt värdeskapande insatser i stadsutvecklingsprojekt.
Keywords: Social hållbarhet, stadsutveckling; socialt värdeskapande insatser, uppföljning