Returlogistikens utmaningar och strategier inom den svenska modebranschen En studie av utvecklingen från 2014 fram till den nya textilavfallslagen 2025 - Moberg, Nicolina; Touma, Swel (My University, 2025)
SAMMANFATTNING I januari 2025 infördes en ny lag som gav kommunen ett formellt ansvar att sortera textilavfall separat. Syftet med studien är att belysa utmaningar och strategier med returlogistik inom den svenska modebranschen i samband med införandet av lagen. Studien kommer även att förklara hur svenska modebranschens utmaningar och strategier inom returlogistik har utvecklats under det senaste decenniet. Metoden som används för att genomföra studien är kvalitativ, och inkluderar dokumentforskning och forskningsintervjuer. Resultatet visar att modeföretag står inför utmaningar såsom ökade kostnader, oförutsägbara returvolymer och svårigheter att balansera kundnöjdhet med hållbarhet, samtidigt som nya lagar ställer krav på förändring av returlogistiken och öka och miljöansvaret. Företagens strategier inkluderar exempelvis utveckling av mer proaktiva, datadrivna och hållbarhetsfokuserade returstrategier genom exempelvis outsourcing, cirkulära lösningar och samarbeten för att uppfylla nya regelverk och stärka konkurrenskraften. Den nya textilavfallslagen påverkan på modeföretagens returstrategier kommer att bli tydligare när producentansvaret införs och därmed bli en drivkraft mot mer hållbara lösningar. Slutsatsen är att modeföretagens returhantering har utvecklats från kundfokuserade och kostnadsdrivna strategier till mer hållbarhetsinriktade och lagstyrda, där den nya lagen inte visar en omedelbar förändring utan är en start mot mer hållbara affärsmodeller.
Keywords: ekonomisk hållbarhet; ekologisk hållbarhet; utmaningar returhantering; strategier returhantering; textilavfallslag 2025; hållbar returhantering; e-handelsreturer; svenska modebranschen