Byggplatschefers arbetssituation i svenska byggföretag Stress, arbetsbelastning och copingstrategier - Alissa, Mohammad; Bwira, Bertil; Christiansson, Martin; Edlund, Arvid; Gagner-Geeber, Pontus; Uqla, Ahmad (My University, 2021)
Byggbranschen är en krävande arbetsmiljö där människor under lång tid varit utsatta för arbetsrelaterad stress. En stor del av all arbetsrelaterad stress upplevs av personer i mellanchefsroller, där tidigare studier pekar på att platschefer är den yrkesroll som är mest utsatta för stress. Baserat på teori samt ett brett intervjuunderlag med 17 respondenter från en rad olika entreprenadföretag har denna studie undersökt platschefers egna upplevelser av arbetsrelaterad stress och även vilka strategier de har för att hantera den. Resultatet visar på hur majoriteten av samtliga platschefer upplever en hög arbetsbelastning som kan generera stress. Studien pekar på att den höga arbetsbelastningen kan bero på att flera av platscheferna arbetar uppemot 50 – 60 timmar per vecka. Vidare identifieras flera olika copingstrategier. Däribland sammanfattas fysiska, mentala, sociala och digitala strategier som relevanta för att hantera upplevd arbetsrelaterad stress. Många platschefer upplever höga krav och förväntningar från entreprenadföretagen, samtidigt som de uttrycker att de inte har någon uppfattning om hur företagen arbetar för att hantera stress om en individ skulle uppleva en för hög arbetsrelaterad stress. Dessutom presenterar studien att många platschefer trivs med upplevd arbetsrelaterad stress, vilket är ett intressant tillskott till tidigare forskning
Keywords: Stress; arbetsrelaterad stress; coping; copingstrategi; platschef; arbetsbelastning; byggbranschen