Herrgårdsflygel - (:unkn) unknown (Chalmers tekniska högskola / Institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, 1957)
Modellen visar köksflygeln vid Skogaholms herrgård på Skansen. De två likadana flygelbyggnaderna, som flankerar huvudbyggnaden, ingår i den axiella, symmetriska gårdsanläggningen som kan tänkas fortsätta i uppfartsalléoch är utmärkande för den karolinska herrgårdsarkitekturen (renässans- och barockdrag). Flyglarna är flyttade från Gullaskruvs herrgård i Hälleberga socken i Småland och är byggda omkring 1700. Andra karolinska drag är det spånklädda säteritaket och timmerväggarna, där endast knutarna brädas in. Väggarna är rödmålade, knutar, dörr och fönstersnickerier målade grå. Också byggnadens sexrumsplan är symmetrisk och innehåller kök, tjänstefolkets matsal, pigkammare, handkammare samt husmamsellens kammare.
Manor house wing