Tilläggsisolering med högpresterande isolering av 60-tals byggnad: Analys av återbetalningstid - Isendahl, Linus; Verver, Jikke (My University, 2024)
Studien syftar till att undersöka hur högpresterande isolering går att använda i äldre byggnader som är i behov av renovering. Materialen som undersöks är aerogelfilt, AlphaCore pad samt polyisocyanurat som samtliga jämförs med mineralull. Valet av material grundades på deras isoleringsförmåga vilket för alla var lägre än stillastående luft. Jämförelsen sker genom ett en modell av Botanhuset skapas i energiberäkningsprogrammet IDA ICE, för att fastställa skillnaderna i energianvändning. Undersökningen visar att ur ett energieffektiviseringssyfte bör andra lösningar som ventilation tas hänsyn till först då de högpresterande isoleringsmaterialen är dyra i jämförelse med mineralull. Däremot finns det andra fördelar med högpresterande mineralull, exempelvis sänker det U-värdet vilket leder till varmare väggar vilket i sin tur ger en ökad termisk komfort. Ett lägre U-värde skulle kunna leda till att byggnaden kan nå en högre energiklassning och därmed öka värdet på fastigheten.
Keywords: Aerogel, Aerogelfilt, AlphaCore, Energieffektivisering, Isolering, Mineralull, PIR och Spaceloft