Vägen till levande kontorsmiljöer i handelspräglade områden; en studie av vakanser i Nordstans kontorslokaler och möjliga strategier för ökad attraktivitet - Sjölund, Emil; Suljic, Asmir (My University, 2025)
Köpcentrumet Nordstan i Göteborg är en av Sveriges mest centralt belägna handelsplatser, men platsen i sig har upplevts otrygg och kontorsverksamheten i byggnaden har uppfattats som osynlig. Studien syftar till att förklara vilka de främsta orsakerna till kontorsvakanser i Nordstan samt vad som kan åtgärdas för att minska dessa vakanser. Arbetet bygger på en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer, respondenterna består av fastighetsägare med koppling till köpcentrum och kontorshyresgäster i Nordstan. Studien påvisar att Nordstans kontorslokaler har låg synlighet, vilket gör att allmänheten i många fall inte är medvetna om att det finns kontorversamhet i området. Denna brist på synlighet har bidragit till att Nordstans kontorslokaler blir bortvalda för andra kontorsområden. Genom studien har det även framkommit att Nordstan har haft ett dåligt rykte gällande trygghet. Trots mycket arbete med tryggheten så ligger samma image av Nordstan kvar hos allmänheten, vilket gör att företag kan undvika att bosätta sig i området. . För att öka intresset hos kontorsområdet så betonar studien att tydligare synliggöra kontorsmiljöerna. Genom att öka medvetenheten om att det finns kontor i Nordstan så kan fler företag överväga Nordstan som en framtida plats för etablering. Vidare visar studien att trygghetsarbetet måste visualiseras tydligare för allmänheten för att gradvis förändra den negativa bild av Nordstan som många har. På så sätt kan kontorsvakanserna successivt minska och Nordstans upplevelse som plats stärkas.
Keywords: vakans, kontor, image, trygghet, Nordstan, handelsområde, köpcentrum