Ett hjälpmedel för synskadade - Jönsson, William; Terling, Simon (My University, 2021)
Synskadade ser på tv, men kan missa viktiga bitar av dialog då personen inte förstår vad som sägs och inte kan läsa undertexterna. Det finns redan en lösning på problemet, producten Go-box, problemet är att produkten är för dyr i förhållande till behovet. Rapporten kommer gå igenom utvecklingen av en produktprototyp, ett hjälpmedel för synskadade som liknar Go-box som kommer att läsa undertexter med hjälp av text-till-tal. Rapporten kommer även gå igenom möjligheten till att göra produkten billigare än Go-box utan att förlora funktionalitet för att kunna göra produkten tillgänglig för alla som behöver den. Lösningen består av två huvudsakliga komponenter, en Android app och en enkortsdator som kör ett program som använder datorseende. På grund av hårdvarubegränsningar kan enkortsdatorn inte läsa av live-videoströmmar utan läser bildrutor från en video och försöker i realtid identifiera och läsa texten med hjälp av OCR. Den identifierade texten skickas till appen via Bluetooth och appen läsa upp den mottagna texten med hjälp av text-till-tal. Mjukvaran fungerar korrekt, men enkortsdatorn, Raspberry Pi 4 var inte tillräckligt snabb för att köra programmet.
Keywords: datorseende; Android; text-till-tal; Raspberry Pi; Bluetooth; OCR