Hållbarhetsanalys av övergången från två- till treskiftsproduktion: Fallet Triumf Glass - Sjöstrand, Lukas; Angel, Edvin; Svensson, Anna; Müntzing, Marcus; Sjöberg, Philip; Klasa, Martin (My University, 2024)
Massproduktion och skiftarbete härstammar från industrialiseringen och är idag en väletablerad tillverkningsmetod. Det svenskägda glassföretaget Triumf Glass har de senaste åren sett en ökad kostnadsbild samt en stigande efterfrågan och vill därför utöka kapaciteten i sin produktion. Syftet med denna studie är att undersöka de ekonomiska, ekologiska och sociala konsekvenserna av att övergå från två- till treskiftsproduktion inom Triumf Glass. Med trepelarmodellen som verktyg kombineras kvalitativa och kvantitativa metoder för att analysera vetenskaplig litteratur samt data från Triumf Glass. Ekonomisk hållbarhet undersöks i termer av förändring av produktionstimmar, produktionsvolym och produktionskostnader per kg producerad glass. Ekologisk hållbarhet undersöks i termer av förändring av vatten-, el- och biogasförbrukning per kg producerad glass. Social hållbarhet undersöks i termer av hälsa och sjukfrånvaro. Studiens resultat gällande de ekonomiska hållbarhetsindikatorerna visar på ökat antal produktionstimmar, ökad produktionsvolym och ökade produktionskostnader med introduktionen av treskift samtidigt som kostnaden per kg glass visar sig svår att uppskatta. Studiens resultat tyder här på en marginell ökning av kostnader per kg producerad glass. Ekologiska hållbarhetsindikatorer visar att energi-, vatten- och biogasförbrukning per kg glass minskar med introduktionen av treskift. Dessutom förväntas den sociala indikatorn hälsa att försämras. Emellertid är det möjligt att påverka personalens välbefinnande positivt genom att lyssna på deras önskemål om schemaläggning. Slutligen kunde inga definitiva slutsatser angående sjukfrånvaro dras på grund av brist på tydliga resultat. I studien fastslås att införandet av treskift är ekonomiskt och ekologiskt hållbart förutsatt att efterfrågan på glass existerar. Den sociala hållbarheten förväntas försämras men det är möjligt att minimera de negativa effekterna.