Applikation för testning av ultraljudskommunikation på Android-enheter - Börne, Erik; Carlson, Rebecca (My University, 2021)
Företaget Sleep Cycle AB har som mål att genom sin app hjälpa sina användare att sova bättre om natten. De gör detta genom att analysera deras olika sömnfaser och att väcka dom på morgonen när de går in i lätt sömn. Om man däremot är fler än en person som sover tillsammans kan det påverka sömnanalysen så att den blir mindre exakt. För bättre sömnanalys har de en funktion på iPhone som kopplar ihop alla mobiler på samma WiFi, avgör vilken mobil som uppfattat rörelsen starkast och därför sannolikt är dess källa. De är nyfikna på ifall det är möjligt att vidareutveckla denna funktion genom att istället koppla ihop mobilerna i samma rum via ultraljud istället för igenom WiFi. För att utforska denna möjlighet var projektets mål att utveckla en Androidapplikation för att testa ultraljudskommunikation mellan mobila enheter. Syftet var att avgöra ifall man kunde utföra kommunikation som både var funktionell och icke-hörbar för människor. Under utvecklingen var det främst fokus på integrationen av den utomstående signalbehandlingskoden i Python som hanterar genereringen och tolkningen av ultraljudet. Det genomfördes även funktionalitets- och hörseltester för att komma fram till rimliga slutsatser kring frågeställningarna. Resultaten visade på att mobiltelefoner har tillräckligt med processeringskraft för att kunna generera och tolka ultraljud. Däremot så krävs det specifika omständigheter för rummets storlek och akustik för ett lyckad ultraljudskommunikation. Andra omständigheter såsom Androids inbyggda upplösningssbegränsningar på WAV-filer, problem som är specifika till vissa mobilmodeller, samt hårdvarubegränsningar gör att det är omöjligt att dra en slutsats kring detta för tillfället och kräver fortsatt undersökning. Baserat på resultaten från hörseltesterna som utfördes kunde man dra slutsatsen att människor inte kan höra det ultraljud som användes under funktionalitetstesterna. Dessa resultat visar att det finns möjligheter att sänka frekvensen och öka amplituden i hopp om att förbättra kommunikationens funktionalitet, samtidigt som det fortfarande är utanför människans hörselspann.
Keywords: Android; Python; Ultraljud; Ultraljudskommunikation