PAUS i bygget. Drivkraftsanpassad samverkan för minimering av negativ påverkan på omgivande stadsmiljö och näringsliv - Ahlgren, Hilda; Nilsson, Ebba (My University, 2024)
I takt med att kraven på hållbara städer och behovet av snabb urban expansion ökar, stiger efterfrågan på infrastruktur- och byggprojekt. För att uppfylla FN:s globala mål i Agenda 2030, särskilt mål 11 om hållbara städer och samhällen, samt Göteborgs Stads vision om en nära, sammanhållen och robust stad under byggskedet, måste byggarbetsplatsers påverkan på stadsmiljö och näringsliv beaktas. Infrastrukturprojektet Västlänken har haft stor påverkan på Göteborgs stadsmiljö. Vid station Haga, har området Rosenlund påverkats avsevärt av byggarbetsplatsens etableringar. Dessa har påverkat tillgänglighet och trygghet samt lett till minskade flöden längs Rosenlundsgatan. Projektet väntas pågå i upp till 14 år, förändras områdets karaktär avsevärt under denna tidsperiod. Perioden motsvarar ett liv från nyfödd till tonåring eller drygt tre mandatperioder i riksdagen. Med tanke på den omfattande tidsperioden är det av stor betydelse att göra det påverkade området trevligt och tillgängligt under byggtiden för att minimera projektets negativa sociala effekter. Examensarbetet har huvudsakligen använt en kvalitativ ansats med kompletterande kvantitativ data. Genom en fallstudie har byggarbetsplatsens påverkan på den omgivande stadsmiljön och näringslivet undersökts. Resultaten visar att etableringen av byggarbetsplatsen har påverkat Rosenlunds identitet, tillgänglighet och upplevda trygghet. Fastighetsägare och verksamhetsutövare har upplevt negativa effekter i form av minskad omsättning och förlängda uthyrningsprocesser. Genom en analys av samverkan i området har en samverkansmodell för drivkraftsanpassad samverkan tagits fram. Modellen förväntas kunna tillämpas i liknande projekt för att optimera effekter av platsanpassade urbana samverkansåtgärder (PAUS) och effektivisera kommunikation, aktörer emellan. Studien syftar till att bidra med underlag för att förbättra samverkan i större bygg- och infrastrukturprojekt och minska påverkan av detta på omgivande stadsmiljö och näringsliv
Keywords: Byggarbetsplatsens påverkan; Byggarbetsplats i stadsmiljö; Drivkraftsanpassad samverkan; Platsanpassad urban samverkan; Temporär urbanism; Tillgänglighet; Trygghet; Västlänken