Hinders and solutions in regard to the environmental impact from construction transports: A study of Serneke’s ambitions to reduce construction materials transport emissions - Pantzar, Victor; Kvarnsund, Simon (My University, 2022)
Utsläppen av växthusgaser från den Svenska byggindustrin har blivit uppskattade till 11,7 miljoner ton CO2-ekvivalenter, där 10% härstammar från byggtransporter. Boverket har fått i uppdrag av riksdagen att ta fram en obligatorisk klimatdeklaration. Från och med den 1 Januari 2022, ska en klimatdeklaration upprättas vid nybyggnation. Det har identifierats att byggbranschen har svårigheter med att bedöma miljöpåverkan från transporter. Denna studie fokuserar på att undersöka möjligheterna till att reducera miljöpåverkan från byggtransporter i relation till produktionsfasen som en del av den svenska entreprenören Sernekes ambition till att stärka deras konkurrenskraft genom hållbara förbättringar. En kvalitativ studie av hinder, lösningar och effekter för Serneke med hänsyn till organiseringen av transporter och möjligheter till att minska miljöpåverkan har genomförts baserat på intervjuer med:Inköpare, Miljöspecialister och Platschefer. En viktig aspekt är att adressera projekt som skiljer i storlek, tid och kostnad, och relatera detta till byggtransporter. Studien identifierar att de huvudsakliga hindren som gör det svårt för Serneke att adressera miljöpåverkan från transporter är:Kostnadsfokus, Transporter inkluderade i materialköp, Innefektiva leverans, Tvetydighet av ansvar ochProjektfrihet. Följande angreppssätt har identifierats som lösningar:Efterfråga en specificering av transporter, Nyttja användandet av konsolideringscenter, Tillämpa långtgående avtal och Implementera närmare samarbeten. För det första, konkluderar studien att Serneke ska efterfråga att informationen gällande transporter inte är sammansatt med material inköpet. För det andra, utnyttjandet av ett konsolideringscenter är fördelaktigt speciellt när Serneke strävar efter att förbättra sitt hållbarhetsarbete. För det tredje, har det identifierats att långtgående avtal och nära samarbeten är avgörande för att uppnå en minskad miljöpåverkan. Studien visar också att det krävs ytterligare kunskap gällande upprättandet av den obligatoriska klimatdeklarationen. Slutligen, genom att uppnå detta kommer Sernekes ambitioner och konkurrenskraft gällande hållbarhet att stärkas.
Keywords: Miljöpåverkan, Hållbarhet, Klimatdeklaration, Byggtransporter, Bygglogistik, Serneke