Inverkan av friströmsturbulens på aerodynamiska prestanda hos vägfordon - Junfors, Adam; Lillsäter, Måns; Malmer Göransson, Felix; Rasmussen, Oskar; Öberg, Max (My University, 2025)
Detta projekt har genomförts för att studera friströmsturbulensens inverkan på aerodynamisk prestanda hos vägfordon. I detta fall är den valda vägfordonstypen en nedskalad modell av en lastbil. Det finns två huvudsakliga syften med denna rapport: att evaluera hur två olika typer av turbulensgeneratorer, i form av en cylinder och ett rutnät, kan skapa realistisk turbulens som speglar verkliga förhållanden, samt att undersöka effetiviteten på aerodynamiska designförbättringar på fordonets prestanda. För att uppnå dessa mål användes både CFD-simuleringar samt experiment i Chalmers vindtunnel. Turbulensgeneratorn i form av en cylinder fungerade inte som tänkt då den hade en för stor diameter och var placerad för nära lastbilsmodellen under testerna. Det resulterade i den tänkta turbulensnivån som önskades inte uppnåddes och cylindern användes därför inte vidare i CFD-delen av projektet. I CFD användes repliker av Chalmers vindtunnel samt den nedskalade lastbilsmodellen för att skapa så lika förhållanden som möjligt mellan vindtunnel och CFD. Resultaten mellan CFD och vindtunnel jämfördes och visar att luftmotståndskoefficienten ökar med högre nivåer av turbulens medan luftavvisaren minskar luftmotståndskoefficienten överlag.
Keywords: CFD; turbulensgenerator; vindtunnel; lastbilsmodell; friströmsturbulens; luftmotståndskoefficient