Taligenkänning för Standard Marine Communication Phrases (SMCP) - Liljeroth Bäck, Chanique; Grafström, Samuel (My University, 2024)
International Maritime Organization (IMO) ansvarar för säkerhet och kommunikation inom internationell sjöfart och har utvecklat Standard Marine Communication Phrases (SMCP) för att underlätta och säkra kommunikationen till sjöss. Denna studie syftade till att utveckla en mobilapplikation som bedömer användares uttal av SMCP-fraser med hjälp av Flutters inbyggda speech_to_text paket. En visuell prototyp skapades i Figma för att utforma strukturen och användargränssnittet. Applikationen utvecklades i nämnda utvecklingsmiljön Flutter. Med Flutters taligenkänningspaket arbetades en funktionalitet fram där användaren kunde få bedömning på sitt uttal. Slutligen genomfördes användbarhetstester med fem användare från målgruppen vid Chalmers tekniska högskola för att utvärdera funktionaliteten och identifiera problem. Användbarhetstesterna gav insikter om användargränssnittets tydlighet och taligenkänningens effektivitet. Resultaten visade att noggrannheten varierade beroende på fraslängd och innehåll, med kortare och enklare fraser ofta felaktigt bedömda. Förbättringar föreslogs, inklusive fonetisk analys, för att hantera variationer i uttal och ge konsekventa resultat. Trots att en färdig produkt inte uppnåddes lades en solid grund för vidareutveckling.
Keywords: Standard Marine Communication; Phrases (SMCP); mobilapplikation; taligenkänningstekniker; användargränssnitt; Flutter; användbarhetstester