Verkliga krafter kontra beräkningar enligt norm i byggställningar: En undersökning av spirlaster och förankringskrafter - Carlsson Johansson, Julius; Enoksson, Isak (My University, 2023)
Denna tekniska rapport presenterar en omfattande undersökning av vindlaster och förankringskrafter i byggställningar, med fokus på att jämföra uppmätta värden med beräkningar enligt norm. Syftet med denna rapport är att erhålla en större praktisk förståelse för verkliga krafter och hur de förhåller sig till framräknade värden med beräkningsmetoder enligt svensk standard för ställningsbyggande. Metodiken för studien beskrivs detaljerat. Det inkluderar mätningar av förankringskrafter på olika höjder i byggställningar, användning av trendlinjer för att analysera data samt jämförelse av uppmätta krafter med beräkningar enligt norm. Särskild vikt läggs vid att beakta faktorer som förankringshöjd och inklädnadstyp. Resultaten av studien presenteras och diskuteras detaljerat. En övergripande iakttagelse är att de uppmätta förankringskrafterna i allmänhet inte överensstämmer väl med beräkningarna. Förankringskrafterna för den högsta förankringen visar sig vara antingen konstanta eller ha en liten linjär lutning. Dessutom noterades att de uppmätta krafterna antingen var lägre än beräkningarna eller ökade inte lika snabbt vid ökande vindhastigheter. Denna avvikelse tyder på att beräkningarna enligt norm inte överensstämmer med verkligheten för de förhållandena inom den här mätstudien. En del av analysen visade att förankringskrafterna varierar beroende på inklädnadstyp. Plastinklädnad genererar större förankringskrafter än nätinklädnad, vilket utmanar de teoretiska antagandena och betonar vikten av att beakta inklädnadstypen vid bedömningen av strukturell stabilitet. Ytterligare visar analysen även att det inte finns en tydlig trend för förankringskrafter med avseende på förankringens höjd i byggställningen. Sammanfattningsvis visar denna rapport att det finns utrymme för förbättring av beräkningarna enligt norm för förankringskrafter i byggställningar. Vidare forskning och mätningar behövs för att optimera beräkningsmodellerna och därmed öka förståelsen av de krafter som uppstår i byggställningar. Resultaten betonar vikten av att anpassa beräkningarna för olika faktorer som i dagsläget inte beaktas samt ta hänsyn till olika inklädnadstyper.