Cirkulär masshantering: en kvalitativ studie baserad på litteratur och intervjuer i bygg- och anläggningssektorn - Persson, Ludvig; Renkvist, Rufus (My University, 2026)
Hanteringen av schaktmassor inom bygg- och anläggningssektorn präglas idag av linjära materialflöden där massor i stor utsträckning deponeras snarare än återanvänds. Sverige har en mycket låg cirkularitetsgrad, trots att den teoretiska potentialen bedöms vara betydligt högre. Syftet med denna studie är att undersöka hur organisatoriska, regulatoriska och praktiska faktorer påverkar möjligheten till ökad återvinning och återbruk av massor, med en fallstudie hos Skanska Industrial Solutions. Studien genomfördes som en kvalitativ undersökning baserad på litteraturstudie och 24 semistrukturerade intervjuer med aktörer från olika delar av värdekedjan. Resultaten visar att de främsta hindren utgörs av otydliga regelverk kring klassificering av massor, bristande ekonomiska incitament samt sen och fragmenterad planering mellan aktörer. Gränsdragningen mellan avfall och produkt upplevs som särskilt problematisk och leder i det dagliga arbetet till en försiktighetsprincip där tekniskt återanvändbara massor ändå väljs bort. Därtill identifieras interna målkonflikter inom organisationer som ett betydande hinder, där olika affärsenheter inte alltid har samstämmiga incitament för cirkulära lösningar. Studien rekommenderar tydligare kravställning i upphandlingar, ekonomiska styrmedel samt branschgemensamma riktlinjer för klassificering och riskbedömning som centrala åtgärder för att möjliggöra en mer resurseffektiv och hållbar masshantering.
Keywords: cirkulär masshantering, schaktmassor, återbruk, cirkulär ekonomi, bygg- och anläggningssektorn, regelverk, upphandling, Skanska Industrial Solutions