Processen inför en börsnotering En rapport grundad på erfarenheter från börsnoteringar på svenska marknadsplatser mellan 2016–2022 - Broberg, Adam; Ekvall, Märta; Karlsson, Gustav; Västgöre Norell, Johanna; Kaneby, Fabian; Kvillerud, Victoria (My University, 2023)
Problem: År 2021 upplevde de svenska handelsplatserna för aktier ett rekordantal i antalet noteringar av nya bolag. Ett intensivt börsklimat har resulterat i omfattande forskning kring utvärderingen av börsnoteringar, med fokus på faktorer såsom aktieutveckling och prissättning. Med grund i detta ämnar rapporten att ge en antydan till de nyckelfaktorer som företag bör fokusera på för att optimera möjligheterna till en lyckad börsnotering. Studen ämnar att vara av intresse för företag under deras intitiala informationsinsamling och planering inför en potentiell börsnotering samt till den som är intresserad av att skapa sig en förståelse över vad en börsnoteringsprocess innebär samt vilka processer som innefattas. Syfte: Det primära syftet med rapporten är att identifiera och ge en indikation på vilka nyckelområden, ur ett operativt perspektiv, som kräver fokus under förberedelsearbetet till en börsnotering. Rapporten syftar även till att ge en definition av vad som karaktäriserar en framgångsrik börsintroduktion. Metod: Rapporten har genomförts med en kvalitativ ansats, där 20 semistrukturerade intervjuer utgjorde huvudsaklig datainsamlingsmetod. Respondenterna utgörs av företags- och styrelseledare som har varit aktiva vid en börsnotering på den svenska marknaden under åren 2016–2022. Intervjuerna genomfördes i två delar; den första bestående av öppna diskussionsfrågor, medan den andra bestod av en enkät. Slutligen analyserades likheter och skillnader i insamlade data och tidigare litteratur inom området. Resultat och implikationer: Resultatet från rapporten, visar att det finns fyra nyckelområden som ett bolag bör fokusera extra på under en börsnoteringsprocessen. Det första utgörs av extern kommunikation, där bolaget lockar investerare genom framför allt en roadshow. Det andra innefattar investmentbanken som sedermera bistår med kompetens och erfarenheter och lotsar bolaget genom processen. Det tredje, transformation av rapportering och due diligence. Förändringen till korrekt redovisningsstandard är ett krav, likaså due diligience arbetet, och detta måste genomföras och görs med fördel i got tid innan noteringen. Sist bör bolaget genom hela processen behålla fokus på bolagets kärnverksamhet för att optimera chanserna till en framgångsrik börsnotering. Gällande hur en lyckad börsnotering kan definieras visar rapporten att de finansiella måtten hamnar främst i fokus, så som aktieprestation och kapitalanskaffning. Därtill används i viss mån faktorer som medial uppmärksamhet och förenklad rekrytering vid utvärdering.
Keywords: börsnotering; börsintroduktion; aktiemarknad; investmentbank; ESG