Metodutveckling för Riskbedömning och Grundvattenskydd: en fallstudie av Fjärås Bräcka - Backlund, Mirja; Holmén, Emelie; Lennartsson, Kim; Löf, Johanna; Nastovska, Sandra; Överström, Tomas (My University, 2024)
För att skydda ytvatten- och grundvattenresurser används vattenskyddsområden. Traditionellt har vattenskyddsområden utformats med avseende på rinntid. Idag gäller istället att en riskbedömning ska utgöra en del av underlaget för utformning en. Studiens syfte var att utveckla en riskbedömningsmetod avsedd att bedöma risken som en grundvattentäkt är utsatt för med avseende på dricksvattenförsörjning och andra tjänster som en vattentäkt kan tillhandahålla samhället (vattensystemtjäns ter). Metoden utvecklades och utvärderades med hjälp av en fallstudie vid vatten täkten Fjärås Bräcka, belägen i Kungsbacka kommun. Det huvudsakliga syftet med fallstudien var att testa den framtagna metodens validitet och applicerbarhet genom att värdera resultatet ur fallstudien. Metoden innefattar en uppskattning av sannolikhet och konsekvens, som kombine ras till ett riskindex och presenteras i en riskmatris. I arbetet bedömdes sårbarheten baserat på rinntid i grundvattenmagasinet och metoden DRASTIC, som med hjälp av programvaran ArcGIS gav en sårbarhetskarta över området. Sårbarheten inte grerades även i sannolikhetsbedömningen som utfördes med ett framtaget händelse träd. Konsekvensen baserades på tre kvalitativa konsekvenskategorier: beständighet, mängd och farlighet. Resultatet från arbetet visade att hela tillrinningsområdet för Fjärås Bräckas grund vattenmagasin är sårbart och därför föreslogs att hela området är ett vattenskydds område. De riskkällor som utgör störst risk är olycka på intilliggande vägar. Studien visade slutligen att den framtagna riskbedömningsmetoden var praktisk genomför bar och resulterade i ett användbart underlag för att avgöra vilka områden som är i behov av skydd.
Keywords: Grundvatten; Grundvattenskydd; Vattenskyddsområde; Vattensystemtjänster; DRASTIC; Riskbedömning; Sårbarhet