Livscykelanalys, miljökommunikation och beslutsprocesser - Cota, Eleonora; Garnbratt, Anna; Jansson, Maja; Lindh, Casper; Månsson, Kristian; Sandgren, Jens (My University, 2022)
Under det pågående skiftet att öka andelen förnyelsebara källor finns även fokus på att minska andelen utsläpp från energiframställning, och vindkraft har därmed fått en stor betydelse. Genom att undersöka en vindkraftspark, med särskilt fokus på fundamenten i vindkraftsverken, från extraktion av råmaterial till användningsfas uppnås en representativ bild av dess klimatpåverkan. Med ett större fokus på gröna verksamheter och produkter blir det samtidigt viktigt att kunna kommunicera miljöinformation till intressenter på rätt sätt. För att bygga upp hållbara produkter krävs då även hållbara planerings- och beslutsprocesser, men det finns svårigheter i hur alla olika aspekter ska kunna vägas samman. Rapportens syfte är att undersöka hur klimatpåverkan av vindkraft förändras vid val av olika material och metod vid fästning av verket. Vidare är syftet att undersöka hur företag går tillväga för att kommunicera miljödata mellan varandra och hur beslutsprocessen vid planeringen och genomförandet av energiprojekt ser ut. Målet är att rapportens resultat ska kunna bidra till en djupare förståelse i hur produktionen av el genom vindkraft kan genomföras så hållbart som möjligt och hur det kan kommuniceras. Livscykelanalys har använts som verktyg för att beräkna klimatavtryck för vindkraftsparkerna. För att besvara frågeställningar gällande miljökommunikation och hållbara beslutsprocesser har det genomförts en litteratur- och en intervjustudie. Resultatet från datainsamlingen påvisade att bergsfundament med ECO-betong bidrar till minst utsläpp för en vindpark. Studien påvisar också att förmedling av miljöfördelar är ett viktigt för att förbättra företags arbete att uppnå miljömålen, men att de ibland kan vara svårtolkade för de som är mindre insatta i ämnet. Slutligen har studien visat att multi criteria analysis är ett lämpligt verktyg för att ta hänsyn till beslutsunderlag eftersom det möjliggör subjektiva och objektiva aspekter att kvantifieras baserat på hur viktiga de är för målsättningen av beslutet i fråga.
Keywords: Livscykelanalys; Vindkraft; Miljökommunikation; EPD; Beslutsprocesser